11 Mart 2012 Pazar

Sofra ve Yemek Nezaket Kuralları - 1








Sofra kurallarının aslında hepimizin çok bildiğini sandığı ama detaylandırılması gereken bir konu olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden sizlerle burdan sofra kurallarını paylaşacağım.

  • Sofra kurulurken, servis resimdeki şekilde açılır. 



Çatal-bıçak dıştan içe doğru kullanılmaya başlanır.  Menü'de çorba var ise ilk çorba servis edildiği için çorba kaşığı herzaman dışta olur. Yemeğinizin bittiğini belirtmek için son kullandığınız servisi 
  • Sofraya dekoratif amaçlı koyacağınız şamdan ve çiçekleri seçerken misafirlerinizin birbirlerini görmelerini engellemeyecek büyüklükte seçmeye dikkat edin. Göz hizasında kalacak şamdan ve çiçekleri tercih etmeyiniz. ya çok yüksek yada göz hizasından alçakta olmalarına özen gösterin.

  • Sofra peçetesi sofrada benim dikkat ettiğim en dertli konulardan biridir:) Uygun olanı kumaş peçetenin en düz şekilde katlanıdır. Şekilli katlamalar doğru değildir. Ancak değişiklik olsun ve sofraya şıklık katsın diye şekilli katlamalarda günümüzde kullanılmaktadır. Masaya oturduğunuzda peçetenizi açmak için mutlaka ev sahibinin peçetesini kucağına koymasını bekleyin. Dışarıda bir yemekte iseniz sofraya oturur oturmaz peçetenizi üst bacağınıza yerleştirin. Asla peçetenizi masanın yanına koymayın. Peçeteyi kullanırken minik hareketler ile kullanmaya özen gösterin. Peçetenizi açmak için, yemeğin servis edilmesini beklemeyin. Yemek esnasında sofradan bir süreliğine kalkmanız gerekirse, önce masadakilerden izin isteyin ve peçetenizi katlı bir şekilde sandalyenizin üzerine bırakın. Yemeğiniz bittiğinde ise peçetenizi katlı bir şekilde tabağınızın sol yanına bırakın. Peçetenizi tabağın üzerine bırakılmaz.
  • Dirsekler asla masanın üzerine konulmaz. Dirsekler ile bilek arası kibarca masanın kenarına yerleştirilir.
  • Yemeğe başlamak için ya davet eden kişinin ya da ev sahibinin ( ikiside aynı kişi oldu bir anlamda:)) kadeh kaldırması veya yemeği açması gerekmektedir. Davet eden taraf buyur etmeden yemek yenmeye başlanmaz.
  • Bardaktan alınan her yudumdan sonra peçete ile kibarca ağız silinir.
  • Çorbayı yanlış içmek, sofranın en berbat anı olabilir:) Bütün itibarınız bir höpürdeme ile yerle bir olabilir:) Eşim Cihan ve arkadaşı Deniz'in kurmuş oldukları ve başkanıklarını yürüttükleri HÖCİD'e (Höpürdeterek çay / çorba içenler derneği) asla üye olmaya kalkmayın:))) Çorbanın sıcak olduğunu anlamak için kaşığınıza çok az alıp dudağınız ile kontrol edin. Size uygun sıcaklığa geldikten sonra çorba kaşığının hepsini ağzınızın içine sokmayın. Bazı kaynaklara göre kaşığın önünü bazı kaynaklara göre yanını kullanarak içmek doğrudur. Bana sorarsanız kaşığı yan tutarak içmek daha kibardır.
  • Ekmeği önceden parçalara ayırın ve o şekilde yemeğe başlayın. Her ekmek yemek istediğinizde parça koparmak hoş gözükmez.
  • Yemek biiti ise çatal bıçak birbirine paralel olarak tabağın ortasına konur. Bu aynı zamanda saat 4 yönüdür. bu sayade yemeğin bitti anlaşılır. 
    • Eğer yemeğe devam ediliyorsa çatal bıçak tabağın her iki ynüne konulr. yanı buna çarpı şeklinde tabağın üzerinede bırakılır denebilir.
  • Sofrada şaap var ise; şarabınızın yenilenmesini istiyorsanız şarabınızı tamamen bitirmeniz gerekir. Eğer istemiyorsanız kadehinizin dibinde çok az bırakmalısınız. Bu sayede daveti veren sizin içkiye devam etmeyeceğinizi anlar.
  • Takıldığım konulardan bir diğeri cep telefonu konusudur. Cep telefonu yemek boyunca sesi kapalı veya kapalı durumda bulundurulur. Cep telefonu ile mesajlaşmak, konuşmak, sosyal medyayı takip etmek yemek içerisinde yapılacak en büyük saygısızlıklardan biridir.
Bunlara herzaman uyuyor muyu:)? Tabiki hayır :))) İhtiyacınız olduğu zaman hemen açın buradan okuyun bilgilerinizi tazeleyin diye yazdım :) Çok kısa bir süre içerisinde 2. yazıda sizlerle paylaşacağım...