10 Mart 2012 Cumartesi

Mısır Çarşısı'nda Keyifli Bir Günden Notlar:)


Bugun çok güzel bir gün geçirdim. Sizlerle paylaşacak birsürü şey var. En yakın arkadaşım Manolya evleniyor. O yüzden orası senin burası benim, ayaklarımıza kara sular inene kadar geziyoruz. Bugün Kapalıçarşi ve Mısır Çarşısında dolandık. Önce Mısır Çarşısı civarlarında mutfak malzemeleri satın aldık.





Bakır sahanlık ve bakır cezveleri boy boy bulmanız mümkün. Her bütçeye göre kaliteleri mevcut. Bakır sahanlıklar dışında tahta kaşıklar, tahta suplalar, fındık ve ceviz kırma aletleri kısacası aslında hepimizinde bildiği gibi mutfak için ihtiyacımız olan herşeyi bulmak mümkün orda.



Galeri Set'e gitmek için Mısır Çarşısı'na girdik. Mısır çarşısı herzamanki gibi çok kalabalıktı. Birde Cuma gününün vermiş olduğu extra bir kalabalık vardı. Galeri Set'de bizi Mukbil Sezen ve Uğur Atik karşıladılar. Bu şehrin her yerini gezerim, özel yerleri bilmeye çalışırım ama bu kadar çok gittiğim bir çarşının içerisinde hiç uğramadığım bir mağaza olmasına çok şaşırdım. Galeri Set 16. ve 19. yy Türk el sanatlarının en seçkin örneklerini, o dönemin renk ve süslemelerine sadık kalarak bugünde yaşatmaya çalışıyor. Kahve fincanları, dönemde kullanılan lokumluklar, sahanlıklar, şekerlikler.. Hepsini Galeri Set'de görmek mümkün. Görmekten çok daha fazlasını deneyimleyeceğiniz bu dükkanı bulduğum için öncelikle kendimi çok mutlu hissediyorum. Burada kahvenin nasıl bir rituel olduğunu, Osmanlı'da hangi bardakların nasıl kulanıldığı gibi detaylı bilgiler verilerek size o dönem bir şekilde anlatılıyor. İşlerini çok seviyorlar ve keyifle yapıyorlar. Aslında orada kahve fincanı veya şekerlik satmıyorlar. Size o kadar güzel tarihi anlatıyorlar ki kendinizi o döneme ait hissetmek istiyorsunuz. Dükkanda kaldığım iki saat boyunca çok fazla bilgi öğrendim.



Bu fincanlar Osmanlı döneminin Topkapı Sarayı'nda kullanılan fincanları. Renklerin herbiri sarayda kullanılan renklerle birebir ve her renk Osmanllı İmparatorluğu'nun belli bir dönemini anlatıyor.


Bu fincanlar ise 1890 yılında Fransadan Osmanlı atölyesine gelen ustaların yapmış olduğu çalışmalar. bardakların şekilleri değişmiş. Bu seri Sultan serisi, Dolmabahçe diye de adlandırarak Topkapı'dan bu seriyi ayırıyorlarmış.


Şu çay tabaklarının şıklığına lütfen bakar mısınız? Üzerine koyacağınız dümdüz bir çay fincanı ile masaların ne kadar şık olabileceğini bir gözünüzün önüne getirir misiniz lütfen:) ben bunlara bayıldım kendimede bir set aldım:) Bundan sonra çay keyiflerimizi bu çay tabakları ile yapmanın heyecanı içerisindeyim.

Ben buradaki ürünlerin 19.yy'a ait olanlarını Dantell'e çok yakıştırdım. Logomuzdaki güller bile neredeyse desenlerin üzerindeki güllerle aynı. Bu tarz ürünleri çok kısa bir süre içerisinde Dantell mağazalarında da siz değerli müşterilerimizle buluşturmayı planlıyoruz.

Hepinizi, bu keyifli sohbeti yapmak, işini aşkla yapan insanları tanımak, kalbi gönüle dönüştüren muhteşem yürekleri görmeniz için Galeri Set'e gitmeye davet ediyorum. Bir fincan acı kahveyi içerken neler öğrenebileceğinizi tahmin etmenizin bile çok zor olduğunu düşünüyorum. Acı kahvenin ve kesenin kokusunu unutmamanız, o kokunun size kendi kültürümüzü daima hatırlatması dileği ile...